Een app uit de store of een slimme mobiele website?
Waarom de Vaya Visitor App een web-app is
Naar onze Vaya Visitor App zul je in de app stores van Apple en Google vergeefs zoeken. Sommige klanten vinden dat jammer. Wij niet, want bij de ontwikkeling van Vaya zijn we meer dan twee jaar geleden heel bewust een andere weg ingeslagen. In dit artikel leggen we je uit waarom wij voor deze ruta alternativa hebben gekozen en zetten we de belangrijkste voor- én nadelen van deze keuze op een rijtje.
Native app vs. PWA – The Battle
In dit artikel vergelijken we de native app en de PWA (Progressive Web App, kortweg 'web-app'). Laten we beginnen met la terminología:
- Een app die speciaal voor een platform ontwikkeld wordt en via de app stores van iOS en Android wordt verspreid, heet een native app. Tot 2022 waren onze event-apps native apps.
- Een web-app is een mobiele website die direct wordt geopend in een webbrowser en op alle platforms en devices kan worden gebruikt.
De web-app biedt steeds meer mogelijkheden en wordt dan ook steeds vaker naast of zelfs ter vervanging van de native app ingezet. Zo zijn er inmiddels web-apps van Spotify, Uber, TikTok en X. In eigen land nam bijvoorbeeld supermarktketen Dirk afscheid van zijn native app, en ook onze twee jaar geleden gelanceerde Vaya Visitor App is dus een web-app.
Hieronder zetten de wat ons betreft belangrijkste voor- en nadelen van de twee opciones voor je op een rijtje. Wil je liever nog wat rondkijken voor je het op een lezen zet? Een demo van onze web-app vind je hier.
Kosten
Een web-app is beduidend goedkoper dan een native app, al is het maar omdat er slechts één applicatie ontwikkeld en onderhouden hoeft te worden. Daarbij hoeft er bij ticketverkoop via een web-app geen commissie afgedragen te worden aan Apple en Google. Bij een native app is dit wel het geval.
Uniformiteit
Met een web-app bied je alle gebruikers dezelfde ervaring, wat communicatie over de app en support vereenvoudigt: de beschikbare functionaliteiten zijn op alle devices identiek en veel minder afhankelijk van (verschillende versies van) het besturingssysteem of individuele systeeminstellingen.
Beschikbaarheid
Een native app is voor iedereen eenvoudig vindbaar en te downloaden in de app stores. Een web-app is te bereiken via een url, die met aspirant gebruikers gecommuniceerd dient te worden. Deze url is te personaliseren, waarmee de gebruiker via een klik op de link direct is ingelogd – bij een native app moeten gebruikers eerst naar de store, de app opzoeken en downloaden, klikken om te openen en dan nog inloggen. Een web-app kan als shortcut (inclusief icoon) op het startscherm worden geplaatst, zodat deze – net als een native app, waarvan standaard een icoon op het startscherm verschijnt – snel geopend kan worden.
Notificaties
Een web-app kan in tegenstelling tot een native app geen push notificaties triggeren en kan alleen binnen de app meldingen tonen. Sí, dat is een tegenvaller, want de attentiewaarde van push notificaties is onmiskenbaar hoger. Daar staat tegenover dat onderzoek aantoont dat gebruikers ze steeds minder vaak toestaan, of hun toestemming tussentijds intrekken: het bereik en de click through rate van push notificaties (8,6% in Nederland) blijven daarmee ver achter bij de veronderstelling dat met zo'n melding alle gebruikers van een native app zouden worden bereikt.
Hardware
Een native app is beter (dat wil zeggen: sneller en gebruiksvriendelijker) in het aansturen van de hardware van het device. Rechten, bijvoorbeeld om de camera te gebruiken, hoeven slechts één keer te worden verleend, terwijl door een web-app vaker om toestemming zal worden gevraagd. Dat de gebruiker dit van geval tot geval kan beslissen, pleit als het om privacy gaat dan weer vóór de web-app.
Gebruiksgemak
Gebruikers zijn gewend aan native apps, maar maken – veelal ongemerkt – steeds vaker kennis met web-apps. Onze ervaring na twee jaar Vaya is dat de meeste gebruikers het verschil nauwelijks ervaren, mits je maar duidelijk communiceert dat de app niet in de stores te vinden is. Zeker met een shortcut op het startscherm biedt een web-app een volwaardige app-beleving. Het op verschillende devices (verschillende telefoons, maar ook tablet, laptop en pc) kunnen gebruiken van een web-app, gewoon via een browser, is natuurlijk een muy vette pre.
Visuele mogelijkheden en UI
Hier kunnen we kort over zijn (en dat zullen we dan ook doen): hierin is geen verschil, waarbij responsiveness via een browser wellicht zelfs nog wel beter wordt gewaarborgd. Een klein plusje voor de web-app dus.
Offline gebruik
Ook hierover kunnen we kort zijn: de native app is beter in staat gebruik te maken van lokaal opgeslagen data en zal zonder internetverbinding beter functioneren. Bij een web-app is offline gebruik beperkter en daardoor minder effectief.
Controle
Wat ons betreft is dit het doorslaggevende argument om voor de web-app te kiezen. Met een native app maak je je als event-organisator in hoge mate afhankelijk van Apple en Google. Bijvoorbeeld wat de doorlooptijd betreft: elke nieuwe versie van de app moet door beide organisaties opnieuw geautoriseerd worden, waarbij de richtlijnen en voorwaarden niet eenduidig zijn en elk moment (eenzijdig) kunnen veranderen. Met name voor iOS-apps is geen enkele zekerheid te geven is over de snelheid waarmee de app in de store verschijnt, waardoor deadlines niet kunnen worden gegarandeerd.
Onze conclusie is duidelijk. Wat is de jouwe?
Onze keuze gaven we al prijs in de ondertitel van dit artikel. Trek jij op basis van de genoemde voor- en nadelen voor jouw event een andere conclusie en kies je voor de native app? Denk dan ook nog even aan je SEO (daaraan draagt een web-app wel, maar een native app niet bij) en aan de aanvullende connectiviteit met (onze of andere) browser based applicaties die een web-app biedt. Blijf je bij je keuze? Heel jammer, maar even goede amigos!
Blijf op de hoogte
Volg ons via
Of bel ons op +31 (0) 88 99 87 444, mailen kan ook naar info@invitado.nl