search
Druk op ENTER om te zoeken

Protocol in praktijk: 14 concerten in een monumentale kerk

'De afgelopen maanden waren bij ons heel hectisch.'

Met het brancheprotocol en de richtlijnen van het RIVM als leidraad vinden er binnen de anderhalvemetersamenleving weer evenementen plaats. We maakten daarom een rondje langs organisatoren die de knoop hebben doorgehakt en hun event binnenkort laten doorgaan. Voor deze aflevering spraken we met Henk Nieuwenhuis. Hij is algemeen coördinator bij de Stichting Westvest90, organisator van klassieke concerten in Schiedam.

De stichting dankt zijn naam aan de locatie van de kerk waarin de vrijwilligers al meer dan twintig jaar hun concerten organiseren. Onlangs rolde het nieuwe concertprogramma van de pers, nadat het vorige seizoen wegens de pandemie voortijdig moest worden beëindigd. Van september 2020 tot en met april 2021 staan er 14 concerten geprogrammeerd. 'Met grote musici,' benadrukt Henk. 'Zoals de Hongaarse pianiste Klára Würtz, die haar afgelaste concert van vorig seizoen komt inhalen, het Van Baerle Trio, dat onlangs nog optrad tijdens het Prinsengrachtconcert, en met het nieuwjaarsconcert van FUSE, dat regelmatig te zien is in het populaire tv-programma Podium Witteman.'

Waar en wanneer?
'Het eerste van de 14 concerten vindt op vrijdag 18 september plaats in de Westvest90-kerk in Schiedam. Het laatste concert van het seizoen is op zondag 18 april.'

Hoe verloopt de implementatie van alle coronamaatregelen?
'Dat zorgde natuurlijk wel voor wat extra werk. We hadden het sowieso heel druk de afgelopen maanden, juist dankzij corona. Veel musici die even niet optraden wisten de kerk te vinden voor cd-registraties, want behalve een podium zijn we ook een geliefde opnamelocatie. Voor de komende concerten houden we ons uiteraard aan alle anderhalvemeterrichtlijnen en het brancheprotocol. Dat betekent dat we geen 200, maar slechts 60 muziekliefhebbers een plekje kunnen geven. Daarom hebben we alle musici bereid gevonden op de concertdata zowel een middag- als een avondconcert te verzorgen. Gelukkig was dit via de flexibele registratiesoftware van Invitado eenvoudig in te regelen, inclusief de aangepaste capaciteit.'

'In verband met de coronamaatregelen verkopen we geen kaarten aan de zaal maar werken we met e-tickets, zijn de voorstellingen zonder pauze en hebben we de garderobe en catering helaas moeten schrappen. Het laatste puzzelstukje is nog hoe we duidelijk kunnen maken welk gedeelte van de kerkbanken wel en welk deel niet beschikbaar is als zitplaats.'

Hoe overtuig je je bezoekers ervan dat hun concertbezoek event veilig is?
'Een deel van onze vaste bezoekers is 70+. Hoewel de meeste passepartout-houders de concerten gewoon komen bezoeken, is er helaas ook een klein deel dat het simpelweg niet aandurft. Dat betreuren we uiteraard, maar het is natuurlijk wel heel begrijpelijk.'

En hoe overtuig je de muzikanten ervan op te komen treden?
'Die hoefden we niet te overtuigen,' zegt Henk lachend. 'Musici willen gewoon graag optreden. Dus ook de voorwaarde dat ze dan wel twee concerten op één dag moesten geven, was voor geen van de bij ons optredende artiesten een probleem.'

"Het inregelen van middag- en avondconcerten met een beperkte capaciteit was via de flexibele registratiesoftware van Invitado geen enkel probleem." Henk Nieuwenhuis Algemeen coördinator
Blijf op de hoogte Volg ons via
Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt cookies ook niet accepteren.